Hải Ngọc – “từ thở, những người lạ”|”words breathe, creatures of elsewhere”

Với Nhã Thuyên, làm thơ là để lắng nghe sự sống của từ, cảm nhận nhịp đập của nó, nhìn ngắm diện mạo của nó. Đó là một hành động vừa đắm say, dào dạt mà cũng lại vừa trắc ẩn, lo âu. Bởi Nhã Thuyên hiểu, như một sinh thể, từ cũng rất dễ bị tổn thương.

Thơ Nhã Thuyên là thơ của kẻ đẩy mình vào nỗi hoang mang vô tận, kẻ ngờ vực về sự tất yếu của những ranh giới, kẻ băn khoăn về sự rõ ràng của những cấu trúc. Nỗi hoang mang, ngờ vực hay băn khoăn ấy trong tập thơ này, trên thực tế, lại chuyển hóa thành một khoái cảm của kẻ thực hành sự viết, để rồi, khoái cảm ấy có thể lan tỏa đến người đọc, mời mọc họ cùng chơi đùa trên sự bất định, mơ hồ và phiêu dạt của chữ, của nhịp, của hình ảnh.

Thơ của Nhã Thuyên cũng là thứ thơ của một kẻ luôn bị thôi thúc bởi đam mê làm phân rã bản thân, phá vỡ sự đóng băng của cái tôi, để từ đó nhìn ra, những người lạ, những kẻ khác hiện hữu trong sâu thẳm con người mình. Nhã Thuyên muốn nghe và muốn trò chuyện với những người lạ, những kẻ khác đó. Ham muốn ấy vừa có sự háo hức ngây thơ của một đứa trẻ tò mò, giàu năng lượng ngạc nhiên, lại vừa có cái gì đó đau đáu, khẩn thiết của người luôn cảm thấy bất ổn về căn tính. Ham muốn ấy, xét đến cùng, chính là điều khiến thơ ca luôn có khả năng làm cảm động con người. Bởi thơ, thực ra, còn có thể là gì nếu không phải là sự chân thành này?

———————-

For Nhã Thuyên, to write poetry is to listen to the lives of words, to sense their heartbeats, to admire their faces. It is an action that is passionate, overflowing, and at the same time, insecure and restless. In Nhã Thuyên’s understanding, the word, as an alive being, is easily vulnerable.

Nhã Thuyên’s poetry is that of one who thrusts herself into an infinite confusion, who doubts the inevitability of every border, who wonders at the clarity of structures. The confusion, doubts, and wonders inside this collection of poetry, are in fact what transform into a great pleasure for the writer, and which in turn, unfurl into a pleasure for the readers, inviting them to play together in the space of uncertainty, confusion, ambiguity, among the drifting words, rhythms, and imaginings.

Nhã Thuyên’s poetry is also that of one who feels a forever urge to disintegrate the self, to break apart the solidity of the self, to be able to see the strangers, the other beings in the dark depths of the self. Nhã Thuyên is listening closely with an acute desire to be in conversation with the creatures of elsewhere, the others. A craving as innocently eager as a child, curious and full of amazed energy, while at the same time as painfully urgent as a person who feels the eternal uncertainty of identity. A craving that, in the end, gives poetry itself a possibility to stir the human heart. For after all, can poetry be anything if not this exposure?

– Hải Ngọc, literary critic

to buy books  | mua sách:
từ thở, những người lạ
http://nhanam.vn/sach/tu-tho-nhung-nguoi-la

words breathe, creature of elsewhere

vagabond press:

http://vagabondpress.net/products/nha-thuyen-words-breathe-creatures-of-elsewhere
amazon japan:

http://www.amazon.co.jp/Words-Breathe-Creatures-Elsewhere-Thuyen/dp/1922181404/ref=sr_1_fkmr0_1?ie=UTF8&qid=1451975777&sr=8-1-fkmr0&keywords=words+breath+Nha+Thuyen

amazon uk:

http://www.amazon.co.uk/Words-Breathe-Creatures-Elsewhere-Thuyen/dp/1922181404/ref=sr_1_fkmr0_1?ie=UTF8&qid=1451975777&sr=8-1-fkmr0&keywords=words+breath+Nha+Thuyen

US:
http://www.amazon.com/words-breathe-creatures-elsewhere-Thuy%C3%AAn/dp/1922181404/ref=sr_1_fkmr0_1?ie=UTF8&qid=1451976118&sr=8-1-fkmr0&keywords=words+breath+nh%C3%A3+thuy%C3%AAn

Book Depository

http://www.bookdepository.com/Words-Breathe-Creatures-of-Elsewhere/9781922181404/message/fDMzMjAwXjIw

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s